Berlin
Fakta om Berlin
Hotell och boende
Karta över Berlin
Vädret i Berlin
Berlins historia
  Sevärdheter i Berlin
  Museer i Berlin
  Saker att göra
  Shopping i Berlin
  Transport i Berlin
  München
Fakta om München
Münchens historia
  Oktoberfest
  Sevärdheter i München
  Hamburg
Fakta om Hamburg
Hamburgs historia
  Sevärdheter i Hamburg
  Frankfurt
Fakta om Frankfurt
Frankfurts historia
  Sevärdheter i Frankfurt
  Andra städer
  Bremen
  Dortmund
  Dresden
  Düsseldorf
  Essen
  Hannover
  Köln
  Leipzig
  Nürnberg
  Stuttgart
  Sevärdheter
Andra världskrigets efterlämningar
  Tyska slott
  Berchtesgaden
  Övrigt
Resa till Tyskland
Jobba i Tyskland
Studera i Tyskland
Allmänna villkor och cookie-policy
Om oss & kontaktinfo
Admin
    1 € = 9,86 kr    🇩🇪

Kort historik om Leipzig

Leipzig ligger i centralöstra Tyskland och i delstaten Saxen. Här residerar dryga miljonen invånare, Tysklands tionde befolkningstätaste stad, och den är känd för sin företagsamhet och handel vilket går långt tillbaka i historien. Namnet Leipzig fick staden 1937 av dåvarande nazi regeringen. Innan dess gick staden under det slaviska namnet Lipsk, vilket betyder att slå sig ner vid lindarna. Det latinska namnet Lipsia har också varit frekvent använt genom historien.

Platsen är dokumenterad för första gången 1050 i krönikor av biskop Thietmar af Merseburg. Stad och marknad blev platsen dock först 1165 av Otto den Rike. Floden Pleisse flyter genom Leipzig och här har det dokumenterats fiskeverksamhet sedan åtminstone 1300-talet. Regionen har genom århundraden varit hemvist åt olika kloster. 1409 kulminerades detta med att la grunden för vad som skulle bli Leipzig universitet, vilket är verksamt än idag. Med universitetet gjordes staden också till centrum för rättsväsendet, säte för nationell domstol, och förlagsverksamhet. Tysklands nationella bibliotek slog upp dörrarna 1920.

Under det 30-åriga kriget förekom det strider i Breitenfeld strax utanför Leipzig. 1631 och 1642 förlorades slagen mot Sverige. Livet gick vidare och på julafton 1701 infördes gatubelysning för första gången. Det största slaget före Första världskriget, var 1830 då de allierade Ryssland, Österrike, Sverige och Preussen slog Napoleon vid slaget om Leipzig, och med det avslutade hans övertag över Tyskland.

Järnvägarna kom och med det blev Leipzig en central hubb för transport för hela central Europa. Med järnvägarna följde också arbetarrörelsen och fackförbunden. 1930-37 var antinazistiska Carl F Goerdeler borgmästare men han avgick då nazisterna kom till makten. På Kristallnatten 1938 förstördes Leipzig synagoga och från den tidpunkten och framåt blev många som sattes i tvångsarbete skickade till stadens industrier.

De Allierade bombade staden under hela Andra världskriget och i april 1945 tog amerikanska markstyrkor över kontrollen av staden. I juli samma år lämnade de dock över staden till Röda Armen då de drog sig tillbaka ifrån den Sovjetiska fronten. Leipzig blev på så vis del av DDR, forna Östtyskland.

Även under denna period blev staden en viktig mittpunkt för kommers mellan öst- och väst-blocket. 1989, efter 6 år av fredliga protester, inledes den långa demonstrationen mot regeringen som ledde till Berlin-murens fall och återförenandet av Tyskland.

Under modern tid har staden blomstrat som aldrig förr, medan den tagit sig an återuppbyggnaden och restaureringar av historiska byggnader. Idag är Leipzig en av Tysklands snabbaste växande städer och knackar på dörren till självaste Berlin om att vara den mest moderna och framtidsorienterade staden i landet.

Skriv en kommentar