Berlin
Fakta om Berlin
Hotell och boende
Karta över Berlin
Vädret i Berlin
Berlins historia
  Sevärdheter i Berlin
  Museer i Berlin
  Saker att göra
  Shopping i Berlin
  Transport i Berlin
  München
Fakta om München
Münchens historia
  Oktoberfest
  Sevärdheter i München
  Hamburg
Fakta om Hamburg
Hamburgs historia
  Sevärdheter i Hamburg
  Frankfurt
Fakta om Frankfurt
Frankfurts historia
  Sevärdheter i Frankfurt
  Andra städer
  Bremen
  Dortmund
  Dresden
  Düsseldorf
  Essen
  Hannover
  Köln
  Leipzig
  Nürnberg
  Stuttgart
  Sevärdheter
Andra världskrigets efterlämningar
  Tyska slott
  Berchtesgaden
  Övrigt
Resa till Tyskland
Jobba i Tyskland
Studera i Tyskland
Allmänna villkor och cookie-policy
Om oss & kontaktinfo
Admin
    1 € = 9,86 kr    🇩🇪

Sevärdheter i Dresden

Dresden är en stad i Tyskland som ligger nära gränsen till Tjeckien såväl som Polen. I nuläget bor det cirka 525 000 invånare i staden. Staden ligger i en dal i närheten av floden Elbe som även flyter genom Tjeckien. Tjeckien har ett starkt kulturarv som till en viss del blev kompromissat av bombningarna under andra världskriget, då även många invånare omkom. Dock har många av de viktiga kulturella byggnaderna och platserna i Dresdens centrum återskapats efter kriget. Före, men även efter Tysklands återförening 1990 har Dresden varit ett kulturellt, politiskt och pedagogiskt centrum i Tyskland såväl som i Europa. Dresden Teknologiska Univeristet är ett av Tysklands tio största universitet.

Att Besöka Dresden som Turist

Centralt i staden ligger den så kallade Frauenkirche, stadens kyrka. Den blev bombad nästan helt till marken under andra världskriget och under återuppbyggelserna av staden valde man att lämna kyrkan som en ruin. Detta som ett monument och minne för kriget. Efter återföreningen av Tyskland 1990 valde man dock 1994 att påbörja reparationer av kyrkan och idag är den återställd till sin ursprungliga interiör och exteriör. När återuppbyggnaden var färdig donerades ett gyllene kors av Storbritannien, vars bombplan främst var delaktiga i förödelsen av staden. Från toppen av kyrkan har man en fin utsikt av staden. Årligen arrangeras över 180 konserter och musikaliska tillställningar i kyrkan.

Zwinger är ett komplex av museum som ligger i ett 1700-tals palats. Utöver dess imponerande arkitektur med barockinslag är Zwinger känt för sin samling av porslin och dess historiska samling av vetenskapliga experiment. Här kan man även se konstsamlingar. Arkitekturen i sig är dock värt besöket med sina paviljonger, fontäner och statyer. Här kan man även se det zoologiska museet och det historiska museet.

Ett annat känt turistmål är Dresdens Theaterplatz, ett av Tysklands mest kända torg. I mitten på torget står en ryttarstaty som avbildar kung John, daterad till 1883. På västra delen av torget ligger stadens operahall – Semperoper där man kan gå på guidad tur.

Georgenbau var stadens originella in- och utgång och en av stadens första renässansbyggnader. Byggnader har intressanta och rika skulpturala dekorationer, inkluderat en ryttarstaty av hertige George. Den mest kända attraktionen här är dock den så kallade Fürstenzug. Ett 101 meter långt porträtt av hertigar, folkvalda och kungar av folkhuset Wettin avbildade tillsammans med ledande figurer in konst och vetenskap. Denna avbildning gjorde 1870 och består av 24,000 porslinsplattor.

Vill man se en mer naturrik kulturplats kan man bege sig till Dresdens stora trädgård, Großer Garten. Byggd i fransk barockstil på 1600-talet sträcker den ut sig på två kvadratkilometer.

Ett annat intressant turistmål är Dresdens hygienmuseum. Detta museum hittar man i Dresdens sydöstra delar, i den gamla staden vid namn Lingnerplatz. Deutsches Hygiene-Museum är ett museum som byggdes 1912 för att främja hälsosamt leverne och en nyttig livsstil.

Skriv en kommentar