Berlin
Fakta om Berlin
Hotell och boende
Karta över Berlin
Vädret i Berlin
Berlins historia
  Sevärdheter i Berlin
  Museer i Berlin
  Saker att göra
  Shopping i Berlin
  Transport i Berlin
  München
Fakta om München
Münchens historia
  Oktoberfest
  Sevärdheter i München
  Hamburg
Fakta om Hamburg
Hamburgs historia
  Sevärdheter i Hamburg
  Frankfurt
Fakta om Frankfurt
Frankfurts historia
  Sevärdheter i Frankfurt
  Andra städer
  Bremen
  Dortmund
  Dresden
  Düsseldorf
  Essen
  Hannover
  Köln
  Leipzig
  Nürnberg
  Stuttgart
  Sevärdheter
Andra världskrigets efterlämningar
  Tyska slott
  Berchtesgaden
  Övrigt
Resa till Tyskland
Jobba i Tyskland
Studera i Tyskland
Allmänna villkor och cookie-policy
Om oss & kontaktinfo
Admin
    1 € = 9,86 kr    🇩🇪

Kort historik om Dortmund

Dortmund, som tidigare hetat Throtmani, är en tysk stad med historia som går tillbaks hela 1100 år i tiden. Staden har haft perioder då inflytandet och betydelsen för Europa har varit stort. Första gången staden omtalas, då som Throtmani, är året 880 då den vid den gamla handelsvägen Hellweg var en handelsplats. Efter att staden förstördes av en brand byggde den heliga romerska kejsaren Fredrik I (Barbarossa) om Dortmund år 1152 och bosatte sig där i två år. År 1320 dök staden upp i skrift som "Dorpmunde".

Mellan 1232 och 1803 var Dortmund en fri riksstad och från 1298 blev den medlem av Hansan. Förbundet ansåg staden vara en viktig medlem och rikedomarna flödade. Det sägs att flera engelska kungar tog pantlån hos köpmän i Dortmund tack vare rikedomarna. När de Trettioåriga kriget bröt ut minskade inflytandet och i början på 1800 talet sjönk invånarantalet.

Mellan 1806 och 1813 var Dortmund en del av storfurstendömet Berg innan de övergick till det preussiska herrväldet. Dortmund var ett distrikt inom Regierungsbezirk Arnsberg i den preussiska provinsen Westfalen fram till 1875, då den blev en stadsdel i regionen.

Tillväxten i staden tilltog rejält igen 1899 då byggandet av Dortmunds-Ems-kanalen var färdigt och kol-och järnmalmsbrytningen drogs igång. Stål-och gruvkoncernen Hoesch var det mest framträdande inom industrin under större delen av 1900-talet. Nu har järn- och stålindustrin gått tillbaks då gruvdriften minskade rejält under 1980-talet.

Staden var en av mittpunkterna i motståndet mot Kapp Putsch, även känt som Kapp-Lüttwitz Putsch, år 1920. Kapp Putsh var en högerinriktad militärkupp, utspelad i Berlin, som inletts mot den socialdemokratiskt ledda regeringen. Radikala arbetare bildade en röd armé som kämpade mot de som var involverade kuppen.

Under Andra världskriget blev staden utsatt av stor förödelse och flera kyrkor och historiska byggnader har fått återuppbyggas till den ursprungliga stilen. Bombningarna förstörde cirka 66% av de Dortmundska hemmen och cirka 98% av innerstan. Än finns det bomber kvar från kriget i staden som inte har detonerat. Senast i november 2013 fick 20.000 människor i staden evakueras då man hittat en 1,8 kg tung bomb.

Dortmund har även haft en stor betydelse för ölindustrin. Mellan 1870 och 1913 ökade ölproduktionen från 140 000 till 1,7 miljoner hektoliter och detta gjorde staden till en av de största öltillverkarna i världen. Kulturlivet var med om en stor uppryckning. Den kommunala teatern såg till att de mindre teatrarna och kabaréerna var stadens attraktionspunkt i kringliggande områden.

Skriv en kommentar