Berlin
Fakta om Berlin
Hotell och boende
Karta över Berlin
Vädret i Berlin
Berlins historia
  Sevärdheter i Berlin
  Museer i Berlin
  Saker att göra
  Shopping i Berlin
  Transport i Berlin
  München
Fakta om München
Münchens historia
  Oktoberfest
  Sevärdheter i München
  Hamburg
Fakta om Hamburg
Hamburgs historia
  Sevärdheter i Hamburg
  Frankfurt
Fakta om Frankfurt
Frankfurts historia
  Sevärdheter i Frankfurt
  Andra städer
  Bremen
  Dortmund
  Dresden
  Düsseldorf
  Essen
  Hannover
  Köln
  Leipzig
  Nürnberg
  Stuttgart
  Sevärdheter
Andra världskrigets efterlämningar
  Tyska slott
  Berchtesgaden
  Övrigt
Resa till Tyskland
Jobba i Tyskland
Studera i Tyskland
Allmänna villkor och cookie-policy
Om oss & kontaktinfo
Admin
    1 € = 9,86 kr    🇩🇪

Slottet Neuschwanstein

Neuschwanstein är ett slott som ligger utanför Füssen i de bayerska alperna, i de södra delen av Tyskland ungefär 9 mil fågelvägen från München. Slottet byggdes av Ludwig II av Bayern i början av år 1869. Slottet är välkänt och har bland annat använts som förebild för Disneys Törnrosa-slott. Det är även ett mycket vanligt motiv på bland annat affischer, vykort och pussel. Det är ett riktigt sagoslott!

I Tyskland brukar Neuschwanstein kallas för ett Märchenschloss, vilket är det tyska ordet för just sagoslott. Inspirationen till slottet fick Ludwig II från borgen Wartburg i staden Eisenach.

En sak som kännetecknar slottet är att det ligger på en brant höjd, detta gör att besökare på slottet befinner sig några hundra meter ovanför Füssen. Entréporten till slottet nås genom en klassisk, också något sagoinspirerad, lång slingrande väg uppför en brant backe.

Kostnaderna för att bygga Neuschwanstein blev mycket högre än vad Ludwig II hade förutspått, och det tog även betydligt längre tid att bygga slottet än vad det var tänkt. Den femte september år 1869 lades den allra första grundstenen, men Ludwig II kunde inte flytta in förrän 15 år efter år 1884.

Slottets tornrum liknar en bysantinsk kyrka, som är dekorerad med ädla stenar samt mosaiker. Mycket är dock "fusk", och de mosaiker som finns är målade. Den del av rummet där det finns ett altare var det tänkt att Ludwig IIs tron skulle byggas, det finns dock ingen tron där idag. Tronen hann helt enkelt aldrig byggas då Ludwig II dog år 1886, två år efter att han hade kunnat flytta in i slottet. Det största rummet på slottet är sångarsalen, här finns enormt stora och mycket fina ljuskronor, samt ett väldigt vackert utsmyckat tak.

Bild på slottet Neuschwanstein

Sagoslottet Neuschwanstein i södra Tyskland

Besökspopularitet

Har du besökt Neuschwanstein?
Vad tyckte du? Lämna ett betyg!

★ ★ ★ ★ ☆ 
Betyg 4.3 av 5 baserat på 6 röster

Vädret just nu

8 ℃
Klar himmel

Karta till Neuschwanstein

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Tyskland som Neuschwanstein ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.