Berlin
Fakta om Berlin
Hotell och boende
Karta över Berlin
Vädret i Berlin
Berlins historia
  Sevärdheter i Berlin
  Museer i Berlin
  Saker att göra
  Shopping i Berlin
  Transport i Berlin
  München
Fakta om München
Münchens historia
  Oktoberfest
  Sevärdheter i München
  Hamburg
Fakta om Hamburg
Hamburgs historia
  Sevärdheter i Hamburg
  Frankfurt
Fakta om Frankfurt
Frankfurts historia
  Sevärdheter i Frankfurt
  Andra städer
  Bremen
  Dortmund
  Dresden
  Düsseldorf
  Essen
  Hannover
  Köln
  Leipzig
  Nürnberg
  Stuttgart
  Sevärdheter
Andra världskrigets efterlämningar
  Tyska slott
  Berchtesgaden
  Övrigt
Resa till Tyskland
Jobba i Tyskland
Studera i Tyskland
Allmänna villkor och cookie-policy
Om oss & kontaktinfo
Admin
    1 € = 9,86 kr    🇩🇪

Andra världskrigets efterlämningar

När man reser i Tyskland är det inte svårt att se rester ifrån ett av världens mest markanta historiska händelse. Andra världskriget och nazismen gick under för mer än 60 år sedan, men spår av dessa händelser finna kvar i hela landet. Många historiska byggnader som byggdes under nazismen ses runt om i Tyskland och många hus vittnar med hål ifrån vapen om vad som en gång pågick i Europa.

Brandenburger Tor

När man befinner sig i Berlin hittar man många olika byggnader med starka historiska arv. Brandenburger Tor är en av Berlins mest kända byggnader och en av stadens kännetecken. Det var här som över 25 000 SA-män samlades för att fira när Hitler tog över makten. De marscherade vid Brandenburger Tor längs med Wilhelmstrasse fram till rikskansliet, vilket skulle bli Hitlers officiella nya bostad. Nästintill alla byggnader längs Wilhelmstrasse förstördes när Röda armen erövrade staden, men när man idag vandrar längst med gatan kan man bevittna de historiska händelserna som skedde där.

Görings luftfartsministerium

Inte långt ifrån Brandenburger Tor och en bit nedåt på Wilhelmstrasse finner man det gamla luftfartsministeriet som styrdes av Hermann Göring. Byggnaden är nästintill helt intakt och överlevde andra världskriget nästan helt utan skador. Vidare utstrålar byggnaden en viss stramhet och brutalitet, vilket var det syfte som nazisterna ville åstadkomma med deras arkitektur. Byggnaden hade hela 2000 kontor och blev Berlins största kontorskomplex. Än idag används byggnaden, men istället av det tyska finansministeriet.

Gestapos högkvarter

När man befinner sig i Berlin och vill förstå var allt faktiskt skedde, bör man besöka Gestapos högkvarter vid Prinz Albrecht Strasse. Detta var en av de mest fruktade adresserna eftersom det var högkvarter för Tysklands hemliga polis Gestapo, SS, polisledningen och underrättelsetjänsten SD. Det var Heinrich Himmler som ledde alla dessa säkerhetsorgan och han var även ledaren för utrotningen av judarna.

Koncentrationslägret Sachsenhausen

Koncentrationslägret Sachsenhausen ligger ungefär 30 km norr om Berlin och fungerar idag som en minnesplats med museum. Lägret inrättades år 1936 och blev en prototyp för hur SS:s läger skulle se ut. Som Heinrich Himmler själv uttryckte det, var det ett ”modernt, fullkomligt nutida, det mest ideala och enkelt utbytbara koncentrationslägret”. I början var fångarna politiska individer som inte delade nazismens åsikter. Koncentrationslägret blev alltmer en plats för personer som man ansåg var rasmässigt eller biologiskt underlägsna. Man beräknar att över 220 000 människor passerat genom lägret och att mer än 30 000 individer har omkommit.

Neuengamme

Om man befinner sig i staden Hamburg kan man besöka ett nazistiskt koncentrationsläger, som först var ett underläger till Sachsanhausen. Man beräknar att lägret har hållit över 100 000 personer fängslade och att cirka 42 000 individer omkom vid denna plats. År 1945 räddades några av fångarna till Sverige med de så kallade ”vita bussarna”. När brittiska soldater lyckades ta över lägret år 1945 släpptes alla fångarna som var i livet fria.

Skriv en kommentar