Berlin
Fakta om Berlin
Hotell och boende
Karta över Berlin
Vädret i Berlin
Berlins historia
  Sevärdheter i Berlin
  Museer i Berlin
  Saker att göra
  Shopping i Berlin
  Transport i Berlin
  München
Fakta om München
Münchens historia
  Oktoberfest
  Sevärdheter i München
  Hamburg
Fakta om Hamburg
Hamburgs historia
  Sevärdheter i Hamburg
  Frankfurt
Fakta om Frankfurt
Frankfurts historia
  Sevärdheter i Frankfurt
  Andra städer
  Bremen
  Dortmund
  Dresden
  Düsseldorf
  Essen
  Hannover
  Köln
  Leipzig
  Nürnberg
  Stuttgart
  Sevärdheter
Andra världskrigets efterlämningar
  Tyska slott
  Berchtesgaden
  Övrigt
Resa till Tyskland
Jobba i Tyskland
Studera i Tyskland
Allmänna villkor och cookie-policy
Om oss & kontaktinfo
Admin
    1 € = 9,86 kr    🇩🇪

Marienplatz - ett gammalt handelstorg

Marienplatz är ett centralt torg i München i Tyskland och ett av de vackraste och äldsta i landet. Det har varit stadens huvudtorg sedan mitten på 1100-talet. Torget fick sitt nuvarande namn efter ett minnesmärke, mariensäule, som restes på platsen 1638 som en hyllning till slutet på den svenska ockupationen, men torget har en äldre historia än så. Tidigare gick torget under namnet Schrannen. På medeltiden hölls stora marknader och turneringar på Marienplatz.

Idag är torget en viktig punkt för transporten i staden med både en S-bahn och U-bahnstation. I samband med OS på 70-talet blev torget och några omgivande gator bilfria och det har nu blivit ett populärt shoppingstråk. Torget har en del kända byggnader och monument. Nära det nya rådhuset finns en fontän som kallas för fiskbrunnen eller fiskfontänen. Det är en gammal fontän som uppfördes redan 1864 på en plats som hade en populär fiskmarknad. Den behövdes dock återuppbyggas efter andra världskriget då den förstördes.

På torget finns både det gamla rådhuset och det nya rådhuset, det senare har ett berömt klockspel. Vid tre tidpunkter varje dag kan man se detta klockspel spela som också går under namnet Carillon. Många tar sig också upp i det nya rådhusets torn för en spektakulär utsikt över hela staden. Det gamla rådhuset är också en rekonstruktion. Hela rådhuset förstördes av en stor 1460 och några år senare byggde man upp det igen. Tre veckor innan jul hålls en stor och populär julmarknad som lockar besökare från hela Tyskland, och många andra event äger rum på Marienplatz.

Bild på Marienplatz i München

© Pixabay/designerpoint

Besökspopularitet

Har du besökt Marienplatz?
Vad tyckte du? Lämna ett betyg!

★ ★ ★ ★ ☆ 
Betyg 3.8 av 5 baserat på 5 röster

Hitta till Marienplatz

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i München som Marienplatz ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.

Skriv en kommentar