Berlin
Fakta om Berlin
Hotell och boende
Karta över Berlin
Vädret i Berlin
Berlins historia
  Sevärdheter i Berlin
  Museer i Berlin
  Saker att göra
  Shopping i Berlin
  Transport i Berlin
  München
Fakta om München
Münchens historia
  Oktoberfest
  Sevärdheter i München
  Hamburg
Fakta om Hamburg
Hamburgs historia
  Sevärdheter i Hamburg
  Frankfurt
Fakta om Frankfurt
Frankfurts historia
  Sevärdheter i Frankfurt
  Andra städer
  Bremen
  Dortmund
  Dresden
  Düsseldorf
  Essen
  Hannover
  Köln
  Leipzig
  Nürnberg
  Stuttgart
  Sevärdheter
Andra världskrigets efterlämningar
  Tyska slott
  Berchtesgaden
  Övrigt
Resa till Tyskland
Jobba i Tyskland
Studera i Tyskland
Allmänna villkor och cookie-policy
Om oss & kontaktinfo
Admin
    1 € = 9,86 kr    🇩🇪

Historiken bakom Oktoberfest

Oktoberfesten är en stor traditionell ölfest som hålls i den tyska staden München. Festen pågår under slutet av september till början av oktober. Idag anses tillställningen vara en av de största folkfesterna runt om i hela världen. Om man ser till Oktoberfestens historia, började den ursprungligen den 12 oktober år 1810, när prins Ludvig gifte sig med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Man valde att fira bröllopet med en stor offentlig hästkapplöpning. Därefter hölls detta firande på platsen Theresienwiese (vilken har fått sitt namn efter den nya prinsessan och därför har Oktoberfesten fått namnet die Wiesen i folkmun).

Parad under Oktoberfest

Parad under Oktoberfest

Detta firande blev en återkommande fest och till slut en tradition, vilken på den tiden endast ställdes in en gång, det vill säga under Napoleonkriget år 1813. München blev till slut staden som officiellt var ansvarig för denna traditionella fest med kapplöpning. Man kom då fram till att det faktiskt skulle vara en återkommande fest. Under åren har själva utbudet på festen ändrats och idag är det inte kapplöpning, utan liknar väldigt mycket ett gigantiskt nöjesfält med olika attraktioner, klätterställningar och dansbanor. När man idag tänker på Oktoberfesten förknippar man främst tillställningen med öl. Dock tilläts öl först år 1880 av stadens myndigheter. Därför blev ölhallar efter detta mer och mer populärt och är idag den största attraktionen vid Oktoberfesten.

Festen har ställts in väldigt få gånger och detta har främst berott på yttre omständigheter såsom sjukdomar eller krig. Under åren 1854 till 1873 bröt till exempel en stor epidemi med kolera ut och man kunde inte anordna festen för offentligheten. År 1866 pågick det preussisk-österrikiska kriget, följt av det fransk-tyska kriget år 1870. Sedan utbröt även de stora världskrigen. Det första under 1914-1918 och det andra under åren 1939-1945. Man var även tvungen att göra uppehåll i traditionen under år 1923 då Europa tog sig igenom den kraftiga inflationen. Sedan år 1950 har dock Oktoberfesten pågått utan avbrott. Ett tragiskt tillfälle, som markerade festen stort, var år 1980 när en bomb exploderade vid själva huvudingången. 13 personer omkom och 200 personer skadades varav 68 mycket svårt.

Evenemanget är idag sett som en av världens största folkfester och firandet pågår i hela 16 dagar. Oktoberfesten hålls fortfarande på Theresienwiese. År 2010 hade festen 200-års jubileum och den pågick därför en dag längre. Man bryggde till och med en specifik sorts öl i samband med tillfället.

När man befinner sig på festen kan man bli serverad enliterskannor som kallas för Mas. Även om festen främst förknippas med öl, serveras denna endast i specifika tält som kan rymma upp till tiotusen gäster. Under festen ser man även många individer som är klädda på ett traditionellt sätt. Kvinnorna bär vad man kallar för Dirndl, som är ett klänningsliv tillsammans med en vit kortärmad blus, medan männen har traditionella Lederhosen.

Skriv en kommentar