Berlin
Fakta om Berlin
Hotell och boende
Karta över Berlin
Vädret i Berlin
Berlins historia
  Sevärdheter i Berlin
  Museer i Berlin
  Saker att göra
  Shopping i Berlin
  Transport i Berlin
  München
Fakta om München
Münchens historia
  Oktoberfest
  Sevärdheter i München
  Hamburg
Fakta om Hamburg
Hamburgs historia
  Sevärdheter i Hamburg
  Frankfurt
Fakta om Frankfurt
Frankfurts historia
  Sevärdheter i Frankfurt
  Andra städer
  Bremen
  Dortmund
  Dresden
  Düsseldorf
  Essen
  Hannover
  Köln
  Leipzig
  Nürnberg
  Stuttgart
  Sevärdheter
Andra världskrigets efterlämningar
  Tyska slott
  Berchtesgaden
  Övrigt
Resa till Tyskland
Jobba i Tyskland
Studera i Tyskland
Allmänna villkor och cookie-policy
Om oss & kontaktinfo
Admin
    1 € = 9,86 kr    🇩🇪

Det medeltida torget Römerberg

I västra Tyskland ligger den gamla handelsstaden Frankfurt. Centralt i staden ligger torget Römerberg som sedan medeltiden haft en betydande roll för tyskarna. På torgets östra sida ligger nämligen stadens rådhus Römer, som uppfördes år 1405. Huset fungerade som säte för den fria riksstaden Frankfurt. Rådhuset, samt de omkringliggande byggnaderna har ett mycket karaktäristiskt utseende och är en populär turistattraktion. I den östra delen som går under namnet Samstagsberg, kan man se unika korsvirkes hus som återuppbyggts efter att ha förstörts under andra världskriget. Husen har fina namn som stora ängeln, gyllene gripen, vildmannen och svarta stjärnan. I söder kan man skymta den gotiska kyrkan, Alte Nikolaikirche, som byggdes redan på 1200-talet för att inhysa de rådhusmässor som rådsherrarna anordnade. Kyrkan är fortfarande i bruk.

I mitten av torget finns den för platsen karaktäristiska, åttkantiga rättvisebrunnen Gerechtigkeits, som uppfördes år 1611. Brunnen är krönt med rättvisegudinnan Justitia. Dagens staty uppfördes år 1887 efter att den gamla vittrat sönder. Varje år i november anordnas en stor julmarknad där torget har en viktig funktion för stämningen med sina medeltida anor. Marknaden anordnades första gången 1393 och cirka 200 marknadsstånd finns utspridda längs hela torget och godsaker och hantverk är vad som erbjuds.

Bild på Städelmuseet i Frankfurt

Det vackra torget Römerberg

Besökspopularitet

Har du besökt Römerberg?
Vad tyckte du? Lämna ett betyg!

★ ★ ★ ★ ★ 
Betyg 5 av 5 baserat på 1 röster

Vädret just nu

15 ℃
Molnigt

Torgets historia

Torget har sedan medeltiden varit en viktig plats då den tysk-romerske kejsaren kröntes där. Efter varje kröningar hölls stora folkfester och vin flödade ur rättvisebrunnen. Ett stort podium byggdes upp framför rådhuset där den nye kejsaren kunde hälsa på sitt folk. Under början av 1933 blev torget känt för sina bokbål som hölls av nazistinfluerade studenter. 1944 bombades Frankfurt sönder och samman och Römerberg låg i ruiner. Alla korsvirkeshus brann ned, kyrkan förlorade sitt tak och ovanvåningen på rådhuset hade förstörts totalt. De flesta hus och byggnader restaurerades, men några ansågs onödiga och ersattes med moderna byggnader för att passa den nyare stadens utformning.

Hitta till Römerberg

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Frankfurt som Römerberg ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.

Skriv en kommentar