Berlin
Fakta om Berlin
Hotell och boende
Karta över Berlin
Vädret i Berlin
Berlins historia
  Sevärdheter i Berlin
  Museer i Berlin
  Saker att göra
  Shopping i Berlin
  Transport i Berlin
  München
Fakta om München
Münchens historia
  Oktoberfest
  Sevärdheter i München
  Hamburg
Fakta om Hamburg
Hamburgs historia
  Sevärdheter i Hamburg
  Frankfurt
Fakta om Frankfurt
Frankfurts historia
  Sevärdheter i Frankfurt
  Andra städer
  Bremen
  Dortmund
  Dresden
  Düsseldorf
  Essen
  Hannover
  Köln
  Leipzig
  Nürnberg
  Stuttgart
  Sevärdheter
Andra världskrigets efterlämningar
  Tyska slott
  Berchtesgaden
  Övrigt
Resa till Tyskland
Jobba i Tyskland
Studera i Tyskland
Allmänna villkor och cookie-policy
Om oss & kontaktinfo
Admin
    1 € = 9,86 kr    🇩🇪

Städelmuseet - ett av Tysklands största konstsamlingar

Städel konstmuseum är ett museum för bildkonst som ligger i staden Frankfurt i Tyskland. Den har en av de största konstsamlingarna i Tyskland med ungefär 2,700 målningar (varav endast 600 för närvarande utställs) och 100 000 ritningar och skripta på den 4000 kvadratmeter stora ytan. Dess bibliotek har ett omfattande antal böcker och publikationer. Museet grundades år 1815 efter önskemål från den tyska bankiren Johann Friedrich Städel, som lämnade sin betydelsefulla samling av målningar som ett arv till institutionen.

År 1878 flyttades museet till en ny byggnad som uppfördes i Gründerzeitstil på Schaumankaigatan. Nazisterna konfiskerade 77 av målningarna ur utställningen och 700 utskrifter år 1937, eftersom de betraktade den som "degenererad konst". När andra världskriget började valde regimen att förvara konstsamlingen på slottet Rossbach nära Bad Brückenau i Bayern för att skydda den från bombningarna från motståndarsidan. Till följd av de flera flyganfall som ägde rum i staden under kriget blev galleriet delvis förstört och var tvunget att byggas om 1966 enligt ritningar av arkitekten Johannes Krahn.

Museet byggdes sedan ut två gånger, år 1990 och 2012 för utställningar av samtida konst. Bland dess mest kända verk kan nämnas målningar av italienarna Sandro Boticelli och de berömda holländska konstnärerna Johannes Vermeer, Jan Van Eyck och Rembrandt van Rijn. Också Albercht Dürer gravyrer är några av de viktigaste representanterna ur museets tryckta samling. Idag drivs museet som en stiftelse och ägnar sig förutom åt samling och utställning åt utbildning och forskning med utgångspunkt i sin konstsamling. Det är idag ett mycket viktigt och välbesökt museum med nästan en halv miljon besökare per år.

Bild på Städelmuseet i Frankfurt

© Pixabay/KarinKarin

Besökspopularitet

Har du besökt Städelmuseet?
Vad tyckte du? Lämna ett betyg!

★ ★ ★ ★ ☆ 
Betyg 3.5 av 5 baserat på 2 röster

Vädret just nu

15 ℃
Molnigt

Hitta till Städelmuseet

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Frankfurt som Städelmuseet ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.

Skriv en kommentar