Berlin
Fakta om Berlin
Hotell och boende
Karta över Berlin
Vädret i Berlin
Berlins historia
  Sevärdheter i Berlin
  Museer i Berlin
  Saker att göra
  Shopping i Berlin
  Transport i Berlin
  München
Fakta om München
Münchens historia
  Oktoberfest
  Sevärdheter i München
  Hamburg
Fakta om Hamburg
Hamburgs historia
  Sevärdheter i Hamburg
  Frankfurt
Fakta om Frankfurt
Frankfurts historia
  Sevärdheter i Frankfurt
  Andra städer
  Bremen
  Dortmund
  Dresden
  Düsseldorf
  Essen
  Hannover
  Köln
  Leipzig
  Nürnberg
  Stuttgart
  Sevärdheter
Andra världskrigets efterlämningar
  Tyska slott
  Berchtesgaden
  Övrigt
Resa till Tyskland
Jobba i Tyskland
Studera i Tyskland
Allmänna villkor och cookie-policy
Om oss & kontaktinfo
Admin
    1 € = 9,86 kr    🇩🇪

Tunnelbana (U-bahn) i Berlin

Ett av de mest smidigaste sätten att transportera sig i Berlin, oavsett om man skall besöka sevärdheter eller åka till t.ex. flygplatsen, är att använda tunnelbanesystemet U-bahn. U-bahn står för Untergrundbahn (tunnelbana).

Det finns över 169 olika U-bahn stationer och mer än 10 olika linjer att välja mellan. Både U-bahn och S-bahn (pendeltåg) har ett och samma kort, som går att använda oavsett man vill använda sig av S-bahn eller U-bahn (tunnelbana).

Olika kort-typer

Det finns olika typer av kort man kan köpa för U- och S-bahn, korten delas upp och gäller för zoner som kallas A, B och C. Korten som finns är AB, CB och ABC. AB-kortet räcker för de områden som de flesta sevärdheter ligger inom, och är är även det billigast kortet. Men om man till exempel även vill besöka koncentrationslägret Sachsenhausen måste man välja till C-delen. Det går att köpa både engångsbiljetter och dygnskort, det finns till och med veckokort och många andra varianter.

Här finns mer information om de olika biljettvarianterna och uppdaterade priser: U-bahn på berlin.de.

Under en resa till Berlin är det klokt att försöka lära sig mer om olika tunnelbanestationer och hur det fungerar, resandet blir så mycket smidigare och billigare om man väljer att åka med U-bahn.

Kort historik om U-bahn

Konstruktionen av dagens tunnelbanesystem i Berlin påbörjades redan 1896 och har byggts om och till hela tiden fram tills idag. Under andra världskriget och lite förre andra världskriget byggdes och förstärktes många av tunnelbanestationerna, så att de skulle kunna vara behälpliga som bombskydd. Efter andra världskriget slut, då Berlin delades upp i Öst- och Västberlin, byggdes många stationer om och vissa stationer stängdes till och med av. Detta för att det inte skulle vara möjligt för tåg att stanna och därmed folk kunna fly från Öst- till Västberlin.

Kommentarer


#1   Thomas   2011-08-14 20:33  
För Android-telefoner finns appen "Berlin city". Först ser det ut att bara vara en tunnelbanekarta men om man använder menyknappen på telefonen så hittar man en reseplanerare som visar bästa färdväg.

Skriv en kommentar