Koncentrationslägret Sachsenhausen i Berlin

Koncentrationslägret Sachsenhausen är ett av de få koncentrationsläger i Tyskland som har konverterats till ett museum, där det är möjligt att se hur det såg ut i ett koncentrationsläger under andra världskriget.

Sachsenhausen var ett koncentrationsläger under andra världskriget, men därefter blev det omgjort till ett interneringsläger som Sovjet styrde över. Under det tyska styret fanns här en mängd kriminella personer, men även judar blev hitskickade. Enligt de dokument som har hittats tyder det på att det varit ca. 220 000 personer som varit fångar på Sachsenhausen, ungefär 100 000 av dessa dog under sin tid på Sachsenhausen.

Om ni bestämmer er för att besöka detta före detta koncentrationsläger kommer ni att få se mycket och kunna ta del av mycket information. Hela området är mycket välplanerat med lättillgänglig information som beskriver vad som har hänt här under andra världskriget, och hur fångarna levde sina liv på koncentrationslägret.

Även om en stor del av koncentrationslägret har försvunnit i bränder och bombräder, så finns här fortfarnade kvar ett par baracker, administrationshusen, krematorium med mera. Överallt så är det uppsatt information om vad som har hänt och hur saker och ting fungerande i lägret. Men om man vill få ut så mycket som möjligt av sitt besök rekommenderar vi att hyra en audioguide. Dessa går att hyra för 3 euro.

Port med orden Arbeit Macht Frei

Besökspopularitet

Har du besökt Sachsenhausen?
Vad tyckte du? Lämna ett betyg!

★ ★ ★ ★ ★ 
Betyg 5 av 5 baserat på 1 röster

Vädret just nu

🌨

2 ℃

Snö

Uppdaterad: 2018-01-22 13:15

Ta sig till koncentrationslängret Sachsenhausen

Att ta sig hit är inte alls särskilt svårt då det finns bra kommunikationer i Berlin, det man egentligen behöver göra är bara att ta sig till stationen i Oranienburg. Detta går lättast med S-1 linjen som går från bland annat Friedrichstrasse. När man väl kommer fram till Oranienburg så kan man antingen gå eller ta buss nr 804 mot Malz.

Adress till Sachsenhausen

Sachsenhausen Memorial and Museum
Straße der Nationen 22
D-16515 Oranienburg

Klicka här för att se Sachsenhausen på kartan

Inträde och öppettider på Sachsenhausen

Inträdet till Sachsenhausen är helt gratis, men vi rekommenderar att man antingen hyr en audioguide (som kostar 3 euro) eller följer med på en liveguide som visar en runt (men då kostar det lite extra). Men man klarar sig givetvis bra utan en audioguide också. Men tänk på att det kan ta flera timmar att gå igenom hela lägret om man skall stanna och lyssna och läsa, så planera för att spendera ganska lång tid i Sachsenhausen. Se det som en väldigt lärorik heldagsutflykt!

Sachsenhausen har öppet året runt, men öppettiderna skiljer lite beroende på när under året man besöker Sachsenhausen. Den 15:e mars till den 14:e oktober öppnar Sachsenhausen kl. 08:30 och har öppet till kl. 18.00. Mellan den 15:e oktober och den 14:e mars öppnar Sachsenhausen kl. 08:30 och har öppet till kl. 16:30. Vissa delar av museet är stängt på måndagar, vi rekommenderar därför att ni åker hit någon annan dag än just måndagar.

Foton från koncentrationslägret Sachsenhausen

Här nedan har vi samlat några foton från koncentrationslägret Sachsenhausen. OBS! Dessa foton är uppladdade av besökare på denna sida, kontakta oss vid ev. felaktigheter.

Koncentrationslägret Sachsenhausen

Översiktsbild på koncentrationslägret Sachsenhausen

Minnesstenar lagda till minne av döda släktingar

Stenar lagda till minne av döda släktingar

Kremeringsugnar vid Sachsenhausen

Kremeringsugnar vid koncentrationslägret Sachsenhausen

Inuti en barack vid Sachsenhausen

Bild inifrån en av de baracker som huserade koncentrationslägrets fångar under andra världskriget

Patologsbord i Sachsenhausen

Patologsbord i Sachsenhausen

Sachsenhausens uppbyggnad

Modell som visar hur Sachsenhausen var uppbyggt

Karta till Sachsenhausen

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Berlin som koncentrationslägret Sachsenhausen ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.Kommentarer


#1   Camilla   2011-06-24 06:57  
Det var väldigt spännande att fara och se allt detta men rysningarna gick genom ryggraden då man verkligen fick en uppfattning om vad som föregått där inne i lägret. Klart värt att fara dit //Camilla

Skriv en kommentar