Berlin
Fakta om Berlin
Hotell och boende
Karta över Berlin
Vädret i Berlin
Berlins historia
  Sevärdheter i Berlin
  Museer i Berlin
  Saker att göra
  Shopping i Berlin
  Transport i Berlin
  München
Fakta om München
Münchens historia
  Oktoberfest
  Sevärdheter i München
  Hamburg
Fakta om Hamburg
Hamburgs historia
  Sevärdheter i Hamburg
  Frankfurt
Fakta om Frankfurt
Frankfurts historia
  Sevärdheter i Frankfurt
  Andra städer
  Bremen
  Dortmund
  Dresden
  Düsseldorf
  Essen
  Hannover
  Köln
  Leipzig
  Nürnberg
  Stuttgart
  Sevärdheter
Andra världskrigets efterlämningar
  Tyska slott
  Berchtesgaden
  Övrigt
Resa till Tyskland
Jobba i Tyskland
Studera i Tyskland
Allmänna villkor och cookie-policy
Om oss & kontaktinfo
Admin
    1 € = 9,86 kr    🇩🇪

Riksdagshuset i Berlin (Reichstag)

Någonting som man absolut inte får missa under ett besök i Berlin är Berlins mycket berömda riksdagshus (Förbundsdagen, Reichstagsgebäude, kort: Reichstag). Byggnaden planerades och byggdes för att verka som säte för riksdagen under Kejsardömet Tyskland, under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Under stridigheterna i Berlin under andra världskriget blev riksdagshuset mycket svårt skadat av de allierades bombardemang, men det återuppbyggdes och reparerades inte förrän i slutet av 1950-talet.

Tiden efter andra världskriget fungerade dock inte riksdagshuset som ett säte för parlamentet. Det skulle dröja ända tills början av 1990-talet innan det beslutades, något kontroversiellt, att återigen börja använda riksdagshuset som parlamentssäte. Till följd av detta beslut blev man tvungen att bygga om riksdagshuset helt. Det var under 1990-talets ombyggnation av riksdagshuset som den magnifika glaskupolen åter skulle pryda riksdagshuset.

Det är en oerhört mäktig upplevelse att gå uppför den vindlande trappan i kupolen och blicka ut över Berlin, eller att bara vända blicken bakåt och slås med häpnad över den vackra plenisalen i riksdagshusets inandöme.

Bild på Riksdagshuset i Berlin

Besökspopularitet

Har du besökt Riksdagshuset?
Vad tyckte du? Lämna ett betyg!

★ ★ ★ ★ ☆ 
Betyg 4 av 5 baserat på 6 röster

Vädret just nu

11 ℃
Klar himmel

Besök riksdagshuset

Det är helt gratis att besöka riksdagshuset i Berlin och gå uppför den vindlande trappan. Byggnaden är öppen för besök från turister dagligen, från kl. 8.00 till kl. 24.00.

Men innan du bestämmer dig för att besöka riksdagshuset i Berlin är det dock viktigt att du planerar ditt besök noga. Dels behöver man biljetter för att besöka riksdagshuset. Biljetterna är dock väldigt enkela att fixa och kan beställas över internet från riksdagshusets egna hemsida.

Det är även viktigt att inte glömma att ta med passet, då det sker noggranna säkerhetskontroller innan man ens släpps in på området.

Bild inifrån kupolen i Berlins riksdagshus

Boka ditt besök här:   ›› Riksdagshusets egen hemsida

Adress till riksdagshuset

Deutscher Bundestag
Platz der Republik 1
11011 Berlin

Karta till riksdagshuset i Berlin

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Berlin som riksdagshuset ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.

Kommentarer


#1   kung bror   2017-09-14 11:45  
kingeling broshan

Skriv en kommentar