Tyskland/Berlin/Sevärdheter/Monumentet över Berlinmuren

Monumentet över Berlinmuren

1961 byggdes Berlinmuren längs med Bernauer Strasse och splittrade invånare, nära och kära. Den ursprungliga neologiska kyrkan låg nu mitt i ingenstans helt övergiven vilket ledde till att den blev en symbol för att staden hade splittras. Försoningens kyrka fick ersätta den efter att den ursprungliga kyrkan rivits ned av Östtyskland. Den nya kyrkan är uppbyggd av formpressad lera och spillror av den gamla kyrkan.

Monumentet över Berlinmuren är belägen i ett vackert och idyllisk område i stadsdelen Mitte i centrala Berlin. Den ska hedra minnet av Berlins trettiåriga delning. Här kan man läsa om historien bakom muren och även lyssna på person som intervjuats som levde under tiden muren splittrade landet. Man kan även få guidning varje söndag och få lyssna på uppseendeväckande historier från den svåra tiden. Vill man uppleva monumentet på egen hand kan man göra det året runt tisdag-söndag. Det ligger centralt till och man tar sig lätt dit med allmänna kommunikationer.

Stasi-tunneln användes av tappra personer som genom grävning försökte fly. Längs Bernauer Strasse kan man se diskreta metallstolpar som visar vart muren stod och vart tunneln gick markerar stenar liggandes i linje. På byggnaderna runt omkring täcks sidorna av muralmålningar. Ställer man sig i tornet i dokumentationscentrumet kan man få en ordentlig vy över omgivningarna.

Monumentet över Berlinmuren

Besökspopularitet

Har du besökt Monumentet över Berlinmuren?
Vad tyckte du? Lämna ett betyg!

★ ★ ★ ★ ★ 
Betyg 3 av 5 baserat på 1 röster

Vädret just nu

-1 ℃

Klar himmel

Uppdaterad: 2018-02-20 21:45

Det finns en bevarad del av muren som besökare dock inte har tillträde till. Den delen är 60 meter lång och exakt bevarad som den var när muren föll år 1989. I tornet i dokumentationscentrumet kan man däremot få bra utsikt över området om man vill se denna del.

Monumentet över Berlinmuren bevarar, förutom delar av muren, även ett vakttorn samt delar av ett område som benämndes som dödszonen. 60 meter av muren som är bevarad som den var när muren föll 1989. Många dog under flyktförsök från öst till väst och minnesplatsen är en hedring till dem.

Karta till Monumentet över Berlinmuren

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Berlin som Monumentet över Berlinmuren ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.

Skriv en kommentar