Berlin
Fakta om Berlin
Hotell och boende
Karta över Berlin
Vädret i Berlin
Berlins historia
  Sevärdheter i Berlin
  Museer i Berlin
  Saker att göra
  Shopping i Berlin
  Transport i Berlin
  München
Fakta om München
Münchens historia
  Oktoberfest
  Sevärdheter i München
  Hamburg
Fakta om Hamburg
Hamburgs historia
  Sevärdheter i Hamburg
  Frankfurt
Fakta om Frankfurt
Frankfurts historia
  Sevärdheter i Frankfurt
  Andra städer
  Bremen
  Dortmund
  Dresden
  Düsseldorf
  Essen
  Hannover
  Köln
  Leipzig
  Nürnberg
  Stuttgart
  Sevärdheter
Andra världskrigets efterlämningar
  Tyska slott
  Berchtesgaden
  Övrigt
Resa till Tyskland
Jobba i Tyskland
Studera i Tyskland
Allmänna villkor och cookie-policy
Om oss & kontaktinfo
Admin
    1 € = 9,86 kr    🇩🇪

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche i Berlin

Kaiser Wilhelm Memorial Church (Gedächtniskirche) är en gammal minneskyrka som uppfördes till minne av Kejsar Wilhelm. Den byggdes under 1890-talet och var ett riktigt praktverk. Tyvärr förstördes kyrkan under en av de många bombräder som föll över Berlin under andra världskriget, den 23 november 1943 för att vara exakt. Innan kyrkan blev förstörd mätte kyrkans torn 113 meter, och var vid den tiden en av Berlins absolut högsta byggnader.

Sedan dess har kyrkan bevarats som en ruin och ett minnesmärke. Och även om den är förstörd är den en oerhört vacker plats att vistas på, dess brokiga skönhet vittnar verkligen om de fasor som andra världskriget drog med sig. Inuti kyrkan finns fantastiskt vacker mosaik bevarad i taket och på väggarna, den får helt enkelt inte missas. Den gör sig även väldigt väl när mörkret krypit sig på, då kyrkan är upplyst utifrån likt ett monument. Ibland hålls även orgelkonserter inne i kyrkan, det sägs vara någonting väldigt speciellt.

Bredvid kyrkruinen har det även byggts en ny, något minimalistisk, kyrka. Den nya kyrkan har väldigt speciella väggar som är gjorda utav mindre glasrutor som skimrar i olika nyanser av blått. Den står sig så klart inte mot sin granne kyrkruinen, men det är fortfarande en fin kyrka som mycket väl förtjänar ett besök om det finns tid över.

Kyrkruinen är även känd genom sitt smeknamn "Den ihåliga tanden" (Hohler Zahn), och den nya kyrkan som byggdes vid sidan om Gedächtniskirsche kallas för "Puderdosan" och tornet som även står där kallas för "Läppstiftet" (Lippenstift under Puderdose).

Bild på Kaiser Wilhelm Memorial Church i Berlin

Besökspopularitet

Har du besökt Kaiser Wilhelm Memorial Church?
Vad tyckte du? Lämna ett betyg!

★ ★ ★ ★ ★ 
Betyg 5 av 5 baserat på 2 röster

Vädret just nu

11 ℃
Klar himmel

Ett besök här är mycket bra att kombinera med det mesta som finns i närheten, såsom t.ex. Potsdamer Platz, Berlin Zoo (Zoologische Garten), KaDeWe, Karfurstendamm och mycket mer.

Karta till Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Berlin som Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.

Skriv en kommentar