Berlin
Fakta om Berlin
Hotell och boende
Karta över Berlin
Vädret i Berlin
Berlins historia
  Sevärdheter i Berlin
  Museer i Berlin
  Saker att göra
  Shopping i Berlin
  Transport i Berlin
  München
Fakta om München
Münchens historia
  Oktoberfest
  Sevärdheter i München
  Hamburg
Fakta om Hamburg
Hamburgs historia
  Sevärdheter i Hamburg
  Frankfurt
Fakta om Frankfurt
Frankfurts historia
  Sevärdheter i Frankfurt
  Andra städer
  Bremen
  Dortmund
  Dresden
  Düsseldorf
  Essen
  Hannover
  Köln
  Leipzig
  Nürnberg
  Stuttgart
  Sevärdheter
Andra världskrigets efterlämningar
  Tyska slott
  Berchtesgaden
  Övrigt
Resa till Tyskland
Jobba i Tyskland
Studera i Tyskland
Allmänna villkor och cookie-policy
Om oss & kontaktinfo
Admin
    1 € = 9,86 kr    🇩🇪

Gränsövergången Checkpoint Charlie i Berlin

En av de mest berömda gränsövergångarna som fanns förr i Berlin var Checkpoint Charlie. Checkpoint Charlie var en gränsövergång mellan gamla Väst- och Östtyskland. Detta var en gränsövergång som inte bara tyskar fick lov att använda, den här gränsövergången kunde även icke-tyskar använda för besök i Östtyskland. Checkpoint Charlie var en av bara 2 gränsövergångar i Berlin som inte bara var för tyskar. Den andra hette Checkpoint Bravo. Checkpoint Charlie hittar man nästan mitt i Berlin på FriedrichStrasse

Idag består Checkpoint Charlie i princip bara av en bevarad vaktkur, med minnesplakat och en del information om Berlinmuren. I närheten av Checkpoint Charlie finns även många andra sevärdheter och historiska platser kopplade till Berlinmuren. Bland annat finns Haus am Checkpoint Charlie (Mauermuseum) alldeles i närheten, som är ett museum dedikerat till Berlinmuren och försöken att fly från Öst- till Västtyskland.

De flesta turistbussar som man kan ta i Berlin kommer på något sätt att stanna vid Checkpoint Charlie. Åker man inte turistbussar i Berlin och vill besöka Checkpoint Charlie på egen hand är det inte mer än ett par 100 meter ifrån Potsdamer Platz. Men självklart finns det även U-bahn-förbindelser till Checkpoint Charlie. Vill man ta U-bahn till Checkpoint Charlie går det bra att ta U6 till KochStrasse, en annan U-bahn plats i närheten är Stadsmitte.

Bild på Checkpoint Charlie i Berlin

© Pixabay/erge

Besökspopularitet

Har du besökt Checkpoint Charlie?
Vad tyckte du? Lämna ett betyg!

★ ★ ★ ☆ ☆ 
Betyg 2.8 av 5 baserat på 4 röster

Vädret just nu

11 ℃
Klar himmel

En liten varning dock angående Checkpoint Charlie, beroende på situation så kan Checkpoint Charlie verka väldigt "turistig", med skådespelare som agerar vakter i och runt vaktkuren. Ibland spelas det över lite och har en tendens att bli lite löjligt. Men om man kan bortse från det och ta platsen för vad den är, en historisk plats med starka band till vår egen nutidshistoria, så är den väl värd ett besök. Här säljs också en hel del nyfabricerade pälsmössor och andra ateraljer från Ryska armen.

I närheten av Checkpoint Charlie finns det även en hel del Matställen, det kan därför passa att ta en lunch här innan man fortsätter sin upptäcktsfärd i Berlin.

Foton från Checkpoint Charlie

Här nedan har vi samlat några foton från Checkpoint Charlie. OBS! Dessa foton är uppladdade av besökare på denna sida, kontakta oss vid ev. felaktigheter.

Vakter vid Checkpoint Charlie

Vakter vid Checkpoint Charlie

Informationsskylt

Informationsskylt

Informationsskylt

Informationsskylt

Karta till Checkpoint Charlie

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Berlin som Checkpoint Charlie ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.

Skriv en kommentar