Berlin
Fakta om Berlin
Hotell och boende
Karta över Berlin
Vädret i Berlin
Berlins historia
  Sevärdheter i Berlin
  Museer i Berlin
  Saker att göra
  Shopping i Berlin
  Transport i Berlin
  München
Fakta om München
Münchens historia
  Oktoberfest
  Sevärdheter i München
  Hamburg
Fakta om Hamburg
Hamburgs historia
  Sevärdheter i Hamburg
  Frankfurt
Fakta om Frankfurt
Frankfurts historia
  Sevärdheter i Frankfurt
  Andra städer
  Bremen
  Dortmund
  Dresden
  Düsseldorf
  Essen
  Hannover
  Köln
  Leipzig
  Nürnberg
  Stuttgart
  Sevärdheter
Andra världskrigets efterlämningar
  Tyska slott
  Berchtesgaden
  Övrigt
Resa till Tyskland
Jobba i Tyskland
Studera i Tyskland
Allmänna villkor och cookie-policy
Om oss & kontaktinfo
Admin
    1 € = 9,86 kr    🇩🇪

Alexanderplatz i Berlin

Berlin är en gammal stad med lång historia. En av de mest omtyckta turistattraktionerna idag är Alexanderplatz. Torget ligger i östra Berlin nära det kända TV-tornet Fernsehturm. Inte långt ifrån Alexanderplats hittar ni också Rådhuset (Rotes Rathaus) och även paradgatan Unter den Linden.

Namnet Alexanderplatz kom till på 1800-talet, efter den ryske tsaren Alexander I, som besökte Berlin 1805. Innan denna tidpunkt var det liv och rörelse i området, då det bedrevs handel med boskap, men den större aktiviteten kom senare under 1800-talet. Under 1920-talet var platsen centrum för handeln och även innestället för dåtidens jetsetmänniskor. Östtyskarna var stolta över sitt fina Alexanderplatz. Tyvärr förstördes mycket i Berlin under Andra världskriget, så också Alexanderplatz som var helt i ruiner.

Efter att Tyskland enats till ett land igen 1991 tappade Alexanderplatz den betydelse det haft för hela Östtyskland. Nu hade människor hela Berlin, ja hela Tyskland att vara stolta över. Platsen har dock fortsatt vara en symbol för det gamla Östtyskland.

Bild på Alexanderplatz i Berlin

© Pixabay/kleinAlexis

Besökspopularitet

Har du besökt Alexanderplatz?
Vad tyckte du? Lämna ett betyg!

★ ★ ★ ★ ☆ 
Betyg 4 av 5 baserat på 6 röster

Vädret just nu

11 ℃
Klar himmel

Idag besöker turister gärna Berlin av flera anledningar, som bland annat att shoppa på Galerie Kaufhof eller äta god mat på någon av alla restauranger som finns där. Många av restaurangerna satsar på traditionell tysk mat. Det är lätt att ta sig till Alexanderplats eftersom alla transportmedel går hit, till "Mitte" som stadsdelen heter. Som turist får du inte missa att Besöka "Alex" som platsen kallas. Besök denna gamla stadsdel som trots allt är viktig för tyskarna även i nutid. En mycket viktig funktion som Alexanderplatz har är att det är en mycket viktig knutpunkt för tunnelbanan och spårvagnar i Berlin.

Att ta sig till Alexanderplatz är inte alls vidare svårt, många utav tunnelbanorna, spårvagnarna och bussarna stannar här. Exempel på några U-bahn som går förbi här så är U2, U5 och U8, för S-bahn kan man ta sig till Alexanderplatz med t.ex. S5, S7, S75 och S9. När man sedan kommer upp från U-bahn eller S-bahn är det bara att kolla sig runt. Vill man till Unter den Linden och centrum så är det bara att kika efter TV-tornet Fernsehturm och sedan börja gå åt det hållet.

Foton från Alexanderplatz i Berlin

Här nedan har vi samlat några foton från Alexanderplatz i Berlin. OBS! Dessa foton är uppladdade av besökare på denna sida, kontakta oss vid ev. felaktigheter.

Alexanderplatz i Berlin

Alexanderplatz i Berlin

Alexanderplatz i Berlin

Alexanderplatz i Berlin

Karta till Alexanderplatz

Här nedan hittar du en karta som visar var någonstans i Berlin som Alexanderplatz ligger. Du kan även se om det finns fler sevärdheter som ligger i närheten. Håll musen över markörerna för att se vilken sevärdhet du tittar på, klicka sedan på markören för att läsa mer om sevärdheten.

Skriv en kommentar